Mijn oude maar nog steeds redelijk goede laptop een nieuw leven in wekken

Door BladeSlayer1000 op vrijdag 11 mei 2018 22:41 - Reacties (19)
Categorie: Laptop, Views: 5.417

Ik heb al tijden een laptop staan van Acer uit 2012, die in de tijd dat ik nog een student was dag in en dag uit werd gebruikt, of het nou was voor het maken van huiswerk, of onderweg youtube video’s bekijken, ik had er altijd plezier mee. Maar na 4 jaar toen mijn studie was afgelopen, verdween hij in de kast om daar jarenlang stof te happen. Tot ik hem tijdens het opruimen van de kast weer zag al gauw stopte ik met het schoonmaken van de kast, en zette de laptop aan, en man; wat was hij traag!
Hierdoor ging ik aan het denken, wat ik ermee wou gaan doen? Windows opnieuw installeren, inzetten als test server of terug stoppen om vergeten te worden…

Daar hoefde ik niet lang over na te denken, en ik besloot mijn oude laptop weer een nieuw leven in te blazen (letterlijk en figuurlijk). Maar voordat ik daarmee begin, laat ik eerst de specificaties vertellen. Het gaat om een Acer Aspire 5750-2456G50Mnkk, met de volgende specificaties:
 • Intel core i5-2450M geklokt op 2,5GHz, met turbo boost tot 3,1GHz
 • Intel HD Graphics 3000
 • 15,6” HD LED LCD
 • 6GB DDR3
 • 500GB HDD (Woohoo!)
Wat wil ik er eigenlijk mee gaan doen, was een van mijn eerste vragen die ik mijzelf stelde, en daar had ik best veel ideeën voor, inzetten als NAS, gebruiken om te streamen naar mijn TV, of gebruiken voor onderweg om te programmeren en dergelijke? En daar had ik het toch best moeilijk en heb ik een lange tijd over na moeten denken. En kwam tot de beslissing om hem te gaan gebruiken als laptop voor onderweg of om mee naar buiten te nemen.

Toen kwam nog een beslissing, welk besturingssysteem ga ik erop zetten, en hierin had ik verschillende mogelijkheden zoals;
 • Windows 7
 • Windows 10
 • Een distro van Linux
Om die keuze definitief te maken, ging ik kijken wat ik gebruik om te programmeren; en dat zijn eigenlijk maar 3 dingen; een internet browser, Visual Studio Code Community en een rekenmachine. Dat was dan ook het enige, wat ik wou installeren op mijn laptop.
Met deze gedachten, ging ik opzoek, naar de mogelijkheden, een internet browser en rekenmachine heeft ieder besturingssysteem. Maar Visual studio Code, is dat op ieder besturingssysteem, en wat bleek, er is een versie voor Windows, Linux en Mac.
Hierdoor werd mijn keuze nogal moeilijk, ik ben al bekend met Windows 7 en 10, en wou een tijd al gaan experimenteren met Linux en sinds ik op mijn werk met steeds meer Linux systemen in aanraking kom met Linux, werd ik steeds enthousiaster voor Linux, dus ik besloot te gaan voor Linux specifiek Ubuntu.

Ik ging opzoek naar tutorials over hoe ik Ubuntu ging installeren, en kwam erachter dat er voor versie 18.04 (de meest recente) geen tutorials waren, die ik begreep. En toch ging ik het erop wagen, om Ubuntu te installeren op mijn laptop.
En zo ging ik aan de slag, met de tutorial beschreven op de Ubuntu website. En zo downloaden ik Ubuntu 18.04 had een image gemaakt op mijn USB stick (nadat ik erachter kwam dat 1 USB stick kapot was), en wat een verbazing; het ging zo gemakkelijk als het maar kan zijn, en binnen 5 minuten had ik een besturingssysteem op mijn laptop staan (daar kan Microsoft nog heel wat van leren…).

Nu kwam het volgende waar ik erg bang voor was, ik had van te voren gekeken of mijn hardware compatible was met Ubuntu, en had daar geen informatie over kunnen vinden. Maar van de ene verbazing schoot ik in de andere, ook dat was geen probleem. Out of the box herkende Ubuntu mijn hardware, en werkte voor mij de belangrijkste punten, internet via UTP, wifi en geluid. Na te controleren of alles werkte, ging ik aan de slag met het installeren van Visual Studio Code, en dat was met twee seconden gedaan, het was zo simpel als de installer downloaden, installeren en klaar.
Na wat geklooi met instellingen zoeken, en in te stellen zoals ik het wou hebben, was de laptop klaar voor gebruik.

En nu, na 6 weken de laptop in gebruik te hebben genomen, bevalt Ubuntu mij zeer. Het is snel en kan steeds beter mijn weg vinden. Wat zijn mijn toekomstige plannen met de laptop?
 • De HDD vervangen voor een SSD, en de HDD verplaatsen naar mijn CD speler
 • De accu vervangen, momenteel gaat hij 2 uur lang mee, met de helderheid van mijn display op 40%, en Visual Studio Code open.
 • En natuurlijk, de verdere mogelijkheden van Ubuntu ontdekken.
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, hoor ik ze graag!