Mijn oude maar nog steeds redelijk goede laptop een nieuw leven in wekken

Door BladeSlayer1000 op vrijdag 11 mei 2018 22:41 - Reacties (19)
Categorie: Laptop, Views: 5.416

Ik heb al tijden een laptop staan van Acer uit 2012, die in de tijd dat ik nog een student was dag in en dag uit werd gebruikt, of het nou was voor het maken van huiswerk, of onderweg youtube video’s bekijken, ik had er altijd plezier mee. Maar na 4 jaar toen mijn studie was afgelopen, verdween hij in de kast om daar jarenlang stof te happen. Tot ik hem tijdens het opruimen van de kast weer zag al gauw stopte ik met het schoonmaken van de kast, en zette de laptop aan, en man; wat was hij traag!
Hierdoor ging ik aan het denken, wat ik ermee wou gaan doen? Windows opnieuw installeren, inzetten als test server of terug stoppen om vergeten te worden…

Daar hoefde ik niet lang over na te denken, en ik besloot mijn oude laptop weer een nieuw leven in te blazen (letterlijk en figuurlijk). Maar voordat ik daarmee begin, laat ik eerst de specificaties vertellen. Het gaat om een Acer Aspire 5750-2456G50Mnkk, met de volgende specificaties:
 • Intel core i5-2450M geklokt op 2,5GHz, met turbo boost tot 3,1GHz
 • Intel HD Graphics 3000
 • 15,6” HD LED LCD
 • 6GB DDR3
 • 500GB HDD (Woohoo!)
Wat wil ik er eigenlijk mee gaan doen, was een van mijn eerste vragen die ik mijzelf stelde, en daar had ik best veel ideeën voor, inzetten als NAS, gebruiken om te streamen naar mijn TV, of gebruiken voor onderweg om te programmeren en dergelijke? En daar had ik het toch best moeilijk en heb ik een lange tijd over na moeten denken. En kwam tot de beslissing om hem te gaan gebruiken als laptop voor onderweg of om mee naar buiten te nemen.

Toen kwam nog een beslissing, welk besturingssysteem ga ik erop zetten, en hierin had ik verschillende mogelijkheden zoals;
 • Windows 7
 • Windows 10
 • Een distro van Linux
Om die keuze definitief te maken, ging ik kijken wat ik gebruik om te programmeren; en dat zijn eigenlijk maar 3 dingen; een internet browser, Visual Studio Code Community en een rekenmachine. Dat was dan ook het enige, wat ik wou installeren op mijn laptop.
Met deze gedachten, ging ik opzoek, naar de mogelijkheden, een internet browser en rekenmachine heeft ieder besturingssysteem. Maar Visual studio Code, is dat op ieder besturingssysteem, en wat bleek, er is een versie voor Windows, Linux en Mac.
Hierdoor werd mijn keuze nogal moeilijk, ik ben al bekend met Windows 7 en 10, en wou een tijd al gaan experimenteren met Linux en sinds ik op mijn werk met steeds meer Linux systemen in aanraking kom met Linux, werd ik steeds enthousiaster voor Linux, dus ik besloot te gaan voor Linux specifiek Ubuntu.

Ik ging opzoek naar tutorials over hoe ik Ubuntu ging installeren, en kwam erachter dat er voor versie 18.04 (de meest recente) geen tutorials waren, die ik begreep. En toch ging ik het erop wagen, om Ubuntu te installeren op mijn laptop.
En zo ging ik aan de slag, met de tutorial beschreven op de Ubuntu website. En zo downloaden ik Ubuntu 18.04 had een image gemaakt op mijn USB stick (nadat ik erachter kwam dat 1 USB stick kapot was), en wat een verbazing; het ging zo gemakkelijk als het maar kan zijn, en binnen 5 minuten had ik een besturingssysteem op mijn laptop staan (daar kan Microsoft nog heel wat van leren…).

Nu kwam het volgende waar ik erg bang voor was, ik had van te voren gekeken of mijn hardware compatible was met Ubuntu, en had daar geen informatie over kunnen vinden. Maar van de ene verbazing schoot ik in de andere, ook dat was geen probleem. Out of the box herkende Ubuntu mijn hardware, en werkte voor mij de belangrijkste punten, internet via UTP, wifi en geluid. Na te controleren of alles werkte, ging ik aan de slag met het installeren van Visual Studio Code, en dat was met twee seconden gedaan, het was zo simpel als de installer downloaden, installeren en klaar.
Na wat geklooi met instellingen zoeken, en in te stellen zoals ik het wou hebben, was de laptop klaar voor gebruik.

En nu, na 6 weken de laptop in gebruik te hebben genomen, bevalt Ubuntu mij zeer. Het is snel en kan steeds beter mijn weg vinden. Wat zijn mijn toekomstige plannen met de laptop?
 • De HDD vervangen voor een SSD, en de HDD verplaatsen naar mijn CD speler
 • De accu vervangen, momenteel gaat hij 2 uur lang mee, met de helderheid van mijn display op 40%, en Visual Studio Code open.
 • En natuurlijk, de verdere mogelijkheden van Ubuntu ontdekken.
Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, hoor ik ze graag!

Volgende: Apps en permissies 21-11 Apps en permissies
Volgende: Een framework creëren, of niet? 01-'18 Een framework creëren, of niet?

Reacties


Door Tweakers user Tokkes, vrijdag 11 mei 2018 23:43

en binnen 5 minuten had ik een besturingssysteem op mijn laptop staan (daar kan Microsoft nog heel wat van leren…)
Eergisteren nog een laptop van een verse Windows 10 voorzien.
Stick erin, doelschijf selecteren, 2-3 keer op Next klikken en voor mijn koffie op was, stond Cortana al klaar om mijn installatie af te werken (personalisatie zoals account aanmaken en wat instellingen goed zetten). Daarna was Windows 10 klaar voor gebruik - 20 minuten heeft dat geduurt. En aangezien dat een pas gemaakte usb stick was met een pas gedownloade ISO via de Media Creation Tool, waren er ook maar enkele updates nodig.

Auto updates installeerde ook automagisch al de drivers (is niet mijn eigen laptop en voor wat youtube/netflix/tumbler ga ik geen tijd steken in drivers zoeken). Kortom, ik had de usb stick even goed aan de hond kunnen geven, volgens mij zou die er ook ingeslaagd zijn die laptop te herinstalleren ;)

Maar, wil je die bak een werkelijk 2de leven inblazen, knal er een SSDtje in. De huidige harde schijf in die laptop zal zijn beste tijd al wel gehad hebben. Eenmaal dat je er ook wat op hebt gewerkt en geinstalleerd, gaat het wat trager gaan. Bij een SSD merk je dat veeeeeeeel minder.
Alles lezen Tokkes....

[Reactie gewijzigd op vrijdag 11 mei 2018 23:49]


Door Tweakers user sfranken, zaterdag 12 mei 2018 00:20

Ik vind dat altijd zo leuk, als een van mijn collega's weer eens aankomt met een Windows bak die opnieuw moet. Als alles meezit ben je in ~20 minuten klaar. Zit het tegen is dat al snel 3x zoveel.

Kom ik aan, met een Fedora (of CentOS) installatie. Binnen 7 minuten ben ik van niks naar verse desktop.. Om dan vervolgens de machine terug te geven voor een Windows herinstallatie (want mensen @werk *moeten* Windows hebben, denken ze..)

Door Tweakers user MikeOO, zaterdag 12 mei 2018 08:07

Snap alleen de reactie niet dat een Intel core i5-2450M traag is. Gebruik deze ook in nog dagelijks icm een Dell Vostro 3750 wel met een Evo SSD en ding vliegt nu nog steeds met Windows 10.

Opstarten is met 5 seconden gebeurt naar het login scherm.

En alles werkt in Windows gewoon snel zonder vertragingen.

Dus een SSD is zeker aan te raden :)

Door Tweakers user SeatRider, zaterdag 12 mei 2018 09:06

sfranken schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 00:20:
Ik vind dat altijd zo leuk, als een van mijn collega's weer eens aankomt met een Windows bak die opnieuw moet. Kom ik aan, met een Fedora (of CentOS) installatie. Binnen 7 minuten ben ik van niks naar verse desktop.. Om dan vervolgens de machine terug te geven voor een Windows herinstallatie (want mensen @werk *moeten* Windows hebben, denken ze..)
Ja leuk geintje, waarmee je dan zowel je eigen als hun tijd verdoet. Je kunt mensen nou eenmaal niet even een nieuw OS door de neus duwen.

Zal je baas ook blij mee zijn ;-).

Door onno, zaterdag 12 mei 2018 12:02

Ik heb praktisch dezelfde laptop. SSD vervangen en window 10 erop en hij gaat als uitstekend. Wordt gebruikt voor office taken, internet, mail en wat foto werk door mijn vrouw en door de kids om TV / netflix etc te kijken. Als een zonnetje.

Alleen de batterij is na 5 jaar continue gebruik praktisch overleden dus die kan wel een vernieuwing hebben. Verder top apparaat

Door Tweakers user rob079, zaterdag 12 mei 2018 16:18

Dat is mooi, nieuw leven in het oude beestje, Heb hier hetzelfde met een Sony Vaio, alleen al de HDD vervangen door een SSD scheelt enorm qua gebruik. Ook hier een overleden batterij, enmaar 4GB, dus ruimte voor meer verbetering. Dat zouden meer mensen moeten doen....

Door Tweakers user clogie886, zondag 13 mei 2018 12:01

Heb hier nog een HP Pavilion zt3000 uit 2003 waar nog een 32 bits van Lubuntu op draait. Helaas is het scherm aan het 'verteren' maar heeft altijd zijn werk goed gedaan.Verder laatst twee Dell laptops (Latitude E6400 en E6500) voorzien van Ubuntu 18.04 - ook deze laptops draaien beide weer als een zonnetje!

Door Tweakers user Vulpecula, zondag 13 mei 2018 12:25

Ik heb ook dezelfde laptop en gebruik hem ook nog dagelijks. Heb de hdd ook vervangen door een ssd. Verder heb ik de koelpasta op de cpu en gpu nog vervangen. Deze was helemaal uitgedroogd. Laptop is nu lekker stil en snel. Ben nog heel tevreden met de laptop. Gebruik hem met Windows 7 waar ik ook alle overbodige services heb gedisabled en alle telemetry zaken heb uitgeschakeld. Scheelt heel veel qua beschikbaar geheugen. 3D moddeling doe ik ook wel eens maar dan merk te dat de laptop wat te kort komt.

Door Tweakers user Septimamus, zondag 13 mei 2018 13:59

Ik vind het ook altijd heerlijk om die oude bakbeesten nieuw leven in te blazen. Meestal stop ik er een SSD in en gooi en Ubuntu op. Killer combo. Al lag het niet aan de hardware dan is er weer echt prima mee te werken.

(met hardware bedoel ik meer de mousepad en toetsenbord)

Door Tweakers user Harm_H, zondag 13 mei 2018 14:28

Goed bezig! Heb mijn Vaio VPCF laptop nu al 8 jaar in gebruik.
 • [2014] Koelpasta ververst
 • [2015] SSD erin gedaan
 • [2016] Vervangend moederbord uit China geplaatst
Type dit er nu op, draait goed en alleen high-end gamen kan die niet.

[Reactie gewijzigd op zondag 13 mei 2018 14:37]


Door Tweakers user Spekkie88, zondag 13 mei 2018 14:36

sfranken schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 00:20:
Ik vind dat altijd zo leuk, als een van mijn collega's weer eens aankomt met een Windows bak die opnieuw moet. Als alles meezit ben je in ~20 minuten klaar. Zit het tegen is dat al snel 3x zoveel.

Kom ik aan, met een Fedora (of CentOS) installatie. Binnen 7 minuten ben ik van niks naar verse desktop.. Om dan vervolgens de machine terug te geven voor een Windows herinstallatie (want mensen @werk *moeten* Windows hebben, denken ze..)
Totdat de wifi driver of touchpad niet werkt... Dan ben je met links ook makkelijk uren verder...
Tegenwoordig met zowel windows als moderne linux distro is een herinstallatie zo gepiept tenzij er iets tegen zit (er vanuit gaande dat er geen data veilig gesteld moet worden en terug gezet moet worden).
Ook is windows 10 een heel stuk robuster geworden voor hardware changes. Zo heb ik zelfs een keer een change van amd naar intel gemaakt zonder herinstallatie van windows 10 zonder bluescreens om de oren te krijgen...

[Reactie gewijzigd op zondag 13 mei 2018 14:39]


Door Tweakers user Spekkie88, zondag 13 mei 2018 14:37

(sorry dubbel...)

[Reactie gewijzigd op zondag 13 mei 2018 14:38]


Door Tweakers user sfranken, zondag 13 mei 2018 16:51

SeatRider schreef op zaterdag 12 mei 2018 @ 09:06:
[...]

Ja leuk geintje, waarmee je dan zowel je eigen als hun tijd verdoet. Je kunt mensen nou eenmaal niet even een nieuw OS door de neus duwen.

Zal je baas ook blij mee zijn ;-).
Het is beleid hier dat machines eerst gewiped worden voor er een nieuwe installatie op gaat, dus ja, mijn baas is daar blij mee ;-)

Door Tweakers user Roel911, zondag 13 mei 2018 18:10

Maar Visual studio Code, is dat op ieder besturingssysteem, en wat bleek, er is een versie voor Windows, Linux en Mac.
Weer wat geleerd vandaag :)

Door Tweakers user synoniem, zondag 13 mei 2018 18:20

Voor een beetje vlot gebruik is een SSD wel aan te raden, maakt niet uit of je Linux of Windows gebruikt. En de eeuwige discussie Windows of Linux? Met oudere hardware prefereer ik Linux, Op wat nieuwer spul zet ik ook nog wel Windows 7. Windows 10 gebruik ik zelf niet nadat ik tot twee keer toe op een zeer ongelegen moment mijn machine ongevraagd updates ging installeren. Daar ben ik dus niet van gediend dus zolang ik dat niet zelf kan instellen geen Windows 10!

Door Tweakers user LucvdM, maandag 14 mei 2018 13:20

Precies hetzelfde gedaan met een oude laptop van mijn ouders. Niet vooruit te branden met Windows Vista (ja ik weet..), daarna best prima voor lichte zaken.
Ubuntu herkent meteen de Wifi, geen gezeur met drivers. Moest alleen Dymo-label drivers erop zetten en dat ging mij dan wel weer petje te boven, dit heb ik dan ook opgegeven.
Ik raad het iedereen aan tot en met licht gebruik en zeer populaire software (VLC, Spotify, etc.), al het andere dat niet direct ondersteund wordt is uitdagender, zelfs voor een enthousiasteling zoals ikzelf.

Door Tweakers user 3x3, maandag 14 mei 2018 18:26

Chrome os

Door Mint, woensdag 16 mei 2018 13:41

Ik heb hier een oude HP Elitebook 1st gen i5/4GB+oude SSD
Draait Linux Mint 18.3 Cinnamon(de wat resource hongerige DE) zonder problemen.
zelfs nog RAM over voor win7 VM

Door Tweakers user 119961, woensdag 16 mei 2018 15:03

Overigens zijn de meeste tutorials/probleem oplossing van een recente LTS versie in basis vaak prima toepasbaar op distro's met de zelfde oorsprong (debian/Ubuntu).
Distro's overzicht plaatje
En zelfs de erg goede documentatie van Arch Linux omtrent de zelfde elementen die zijn gebruikt zijn goed bruikbaar.
Anders heb je via #IRC nog directe community support om oplossingen met grote impact na te gaan(ook leerzaam om daar gewoon wat rond te hangen).

Bijvoorbeeld Linux Mint 18.3 is gebaseerd op debian.Ubuntu 16.04 LTS idem verhaal omtrent probleem oplossingen van/voor Ubuntu.

En mocht de je de Ubuntu Desktop Environment zat zijn.
Linux Mint 19 krijgt Ubuntu 18.04 als basis met hun nieuwe Cinnamon3.8 DE (komt komende maand uit).
Die Cinnamon3.8 DE is overigens al op Ubuntu te verkrijgen , anders zijn er nog de xfce/mate DE varianten voor een beetje resource/accu gewin.
*dezelfde dubbele pizzabodem maar met een ander sausje, ook beschikbaar als de kant en klaar pizza's zijne bijvoorbeeld Xubuntu/Ubuntu Mate/Mint(Mate/xfce/Cinnamon) /..etc met ieder hun standaard geïnstalleerde toppings.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.