Het 'moderne' onderwijs

Door BladeSlayer1000 op vrijdag 7 april 2017 09:49 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.012

Het 'moderne' onderwijs van deze eeuw is al een tijd in opspraak, van het aantal studenten die blijft zitten tot de grote werkdruk en niet te vergeten de rekentoest. Aangezien ik een kleine 4 jaar geleden ben geslaagd als student op het VMBO en een half jaar geleden ben geslaagd als MBO student voor de opleiding middenkader elektro engineering wil ik graag eens mijn inzicht, mening en frustraties kwijt over het onderwijs systeem van nu.

Laat ik ten eerste vermelden dat als je het onderwijssysteem van vroeger en nu naast elkaar gaat zetten, er door de jaren veel is veranderd. Is het er allemaal beter op geworden? Volgens vele oudere niet, en als je het aan jongere vraagt vinden ze het wel goed op de manier hoe het wordt gegeven, maar is dit ook zo?
Als ik kijk naar de lesstof die in de vakken werden gegeven vroeger en nu is er heel veel veranderd, zoals bij wiskunde, waar vroeger ook complex rekenen in het vak wiskunde werd gegeven komt dat tegenwoordig pas op het HAVO / HBO naar voren, hoofdrekenen kunnen de meeste studenten van de 21ste eeuw niet meer, storingen oplossen in een technische installatie leer je niet meer op het VMBO of MBO.

Maar wat is de oorzaak dat er naar mijn idee essentiële vakken en lesstof worden weggelaten? Mijn mening daarop is omdat het tegenwoordig niet meer in het 'moderne' onderwijs past en er weinig benul en passie zit in de docenten. Ik kan talloze voorbeelden opnoemen waar een docent geen benul had waar hij het over had, neem ik hem dit kwalijk? In sommige gevallen wel.
Waarom in sommige gevallen? Soms werden er docenten neergezet bij een vak waar ze geen kennis van hadden zoals in de praktijklessen waar een docent die was afgestudeerd in bedrijfskunde ineens aan ons moest gaan uitleggen hoe een complexe PLC installatie moest worden ontworpen. Maar in andere gevallen gaf ik ook de onderwijsinstelling zelf de schuld, zoals bij een programma wat wij moesten gebruiken om installatieschema's te maken, terwijl de docenten geen eens een cursus over het programma hadden gehad, omdat de directie vond dat het niet nodig was.
Verder vind ik de begeleiding als ik die vergeleek met 4 jaar terug heel erg veranderd. Er is nog nauwelijks contact tussen de student en de docent, en als die er is wordt er weinig tijd voor vrij gemaakt.

Noem ik nou iedere docent slecht? Nee totaal niet, er waren ook goede docenten bij die veel passie in hun vak staken en dat zag je echt, ze waren continue bezig zich zelf te ontwikkelen tot een betere docent, waren veel in hun vrije tijd bezig om dingen uit te zoeken voor de studenten.
Maar wacht, zijn het alleen de docenten het probleem? Ook daarop is mijn antwoord nee, veel studenten steken tegenwoordig weinig tijd aan school, alsof school een voorwerp is wat je gemakkelijk in de prullenbak kan gooien en je er in de toekomst niets aan hebt. Studenten maken steeds vaker gebruik van geraffineerde spiekmethodes, om zo maar een gemakkelijk cijfer te halen, ze spijbelen of steken nauwelijks tijd in hun huiswerk.

Kan dit allemaal worden terug gedraaid? Naar mijn mening niet, of het zal zeer lang duren. Ten eerste moeten er meer docenten komen, zodat de begeleiding beter kan worden, studenten moeten gaan inzien dat een opleiding geen wegwerp voorwerp is, maar iets waar je serieus mee bezig moet zijn, en waar je veel tijd in moet steken.

Wat is jouw mening over het moderne onderwijs? Laat het horen in de reacties!

Volgende: Hoe gaat het? 21-04 Hoe gaat het?
Volgende: 1 klap en alles veranderd 11-02 1 klap en alles veranderd

Reacties


Door Tweakers user mavamal, vrijdag 7 april 2017 11:56

Iets wat ik meerdere malen gezien heb is gebrek aan visie. Een middelbare school die plots uit zijn voegen barst, in alle haast 3 nieuwe vleugels bouwt en daarna weer volledig leegloopt.
Een ROC gebouw dat er van buiten geweldig uitziet, gigantisch is van binnen maar die ruimte voor geen meter kan gebruiken.
Een trappenhuis van glas waar het in de winter binnen kan vriezen en in de zomer boven de 40 graden kan worden.
Leraren die van tijdelijk contract naar tijdelijk contract gaan en aan het eind van de zomervakantie pas een nieuw contract krijgen.
Leraren die al 10 jaar geleden hadden willen stoppen, maar ivm de crisis kozen voor voortzetting van het vaste contract (en ongeďnspireerd voor de klas rondhangen).
Leraren die graag willen maar geen idee hebben welk vak ze geven (een kunstenares die burgerschap geeft en de SP en PSP door elkaar haalt bijvoorbeeld)

Talent werd niet vastgehouden en zij die de motivatie of kunde ontbraken konden blijven. En de directie werd goed beloond natuurlijk, als ze maar op het juiste moment uitstappen (met gouden handdruk) om aansprakelijkheid te voorkomen.

Door Tweakers user Harm_H, vrijdag 7 april 2017 12:33

Er zijn een hoop matige docenten, maar ook een hoop matige studenten. Het gaat alleen nog maar over de vorm en niet over de inhoud. Een hernieuwd respect voor kennis hoe dingen werken zou op zijn plaats zijn. De achterliggende redenen zijn meer samenleving breed: "hoog opgeleide vrouwen krijgen relatief weinig kinderen" en een "instant gratification cultuur".

Waarom de samenleving dommer wordt:
https://www.youtube.com/watch?v=-N9nVLXMhPc

provocatief onderzoek (uit Nederland zelfs):
http://www.sciencedirect....cle/pii/S0160289613000470

Instant gratification
We leren ook beter om ons dopamine systeem aan te spreken: Van suiker tot facebook feeds. Instant gratification en geen geduld meer. Dat merk ik bij anderen en bij mijzelf. http://jamesclear.com/delayed-gratification
Als ik alleen al kijk hoe vaak mensen de auto pakken, internet kijken, whatsapp, suiker eten, mails checken, etcetera.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 april 2017 12:35]


Door Tweakers user Ramon 73, vrijdag 7 april 2017 19:26

Ik ben in 1999 afgestudeerd als docent elektrotechniek (mix installatie/elektronica). En al tijdens mijn opleiding zag ik veel terugval in kwaliteit van onderwijs. Zo stond ik als afstudeerder aan mijn "eigen" MTS en mocht ik eindexamenkandidaten voorbereiden op hun examens. Ineens komt er dan een sterk inhoudelijke vraag uit de groep. Wacht, stop, ho, alarmbellen, want dat is namelijk stof die tweedejaars volledig uitkauwen (dácht ik). Wel de vraag beantwoord, maar dat geeft weer een nieuwe vraag, en nog een enz enz. In de pauze met mijn voormalige docenten gesproken en blijkt dat heel veel vakinhoudelijke theorie verloren gegaan is....en daar is dan verdomd weinig voor terug gekomen.
Tien jaar later start ik bij een cursusinstituut in elektronica en tegelijkertijd wordt er een collega met exact dezelfde opleidingen aangenomen. Alleen...hij is 10 jaar jonger dan ik. Weet niet eens wat een transistor instelling is (klasse A, B, C), kan nauwelijks solderen en bekijkt een zelfgemaakt onderwijsleermodel uit mijn opleidingstijd met grote jalouzie. "Hoe kom je daaraan?" was zijn vraag. En toen was het mijn beurt om verbaasd te kijken, want dat was een module aan de lerarenopleiding. Zélf met eigen handjes in de werkplaats een leermodel maken. Eerst tekenen en dan maken. Zelf een pcb etsen, bestücken, solderen, programmeren, testen etc. Dan ook een stevige behuizing er omheen bedenken met duidelijke aansluitingen en indicatoren.
Dat werd dat niet meer gegeven op de lerarenopleiding, zelfs geen enkel stukje praktijk meer. Wel, hoe moet een docent het in godsnaam aan de jeugd leren als hij het zelf niet kan....?

In mijn werk als trainer elektronica kan ik mij gelukkig wel uitleven en mensen nog écht iets leren, ik word ingehuurd door professionele ondernemingen (van 3 tot 3000 medewerkers) die nieuwe of bestaande mensen opgeleid of bijgeschoold willen hebben. Goede werknemers zijn in NL niet aan te werven, dus komt er veel van over de grens (zou niet moeten, maar wat doe je eraan). En die mensen willen nog wel leren en werken. Heb je dan eens Nederlanders erbij, dan zie je al snel dat ze niks weten, kunnen of zelfs maar willen (niet allemaal, maar vaak genoeg wel). Ook fout van de opleidingen dat mensen niet gemotiveerd worden. Maar je hoort mij niet klagen, onze firma kan er prima op inspelen en het houdt mij op een zeer prettige manier van de straat.

Door Tweakers user BladeSlayer1000, vrijdag 7 april 2017 19:46

Ik merkte exact hetzelfde op het MBO. De goede docenten werden ontslagen, en in plaats daarvan kwamen docenten die naar mijn idee geen diploma hadden, niets van het vak wisten of maar 1 ding erover.
Iedere ROC instelling is naar mijn mening een melkkoe geworden, alles draait om de winst en niet meer om de student.
Vakinhoudelijke theorie is het belangrijkste wat er is, en dat is waar het onder andere al verkeerd gaat zoals je zelf aanmerkt. Als ik een boek pak van mijn vader uit 1964 dan sta ik met volle mond te kijken wat er in staat vermeld, alles wat tegenwoordig 'te moeilijk is' of 'niet meer in het rijtje past van het VMBO / MBO', is juist de theorie waar je het meest van leert.
Logisch denken (zoals bij programmeren) komt tegenwoordig niet meer ter spraak, zolang het maar werkt, hoe je het maakt, hoe groot het programma is komt niet meer ter spraak. En wat ik zeer veel heb gemerkt bij het programmeren is dat er nauwelijks uitleg wordt gegeven over een functie, en er altijd wordt verwezen naar het internet met de reden; 'dat is zelfonderzoek', grotendeels hebben ze gelijk, omdat je er meer van leert, maar als je het dan alsnog niet begrijp krijg je te horen; 'beter zoeken' of 'vraag maar aan een mede-student of op een forum', NEE! een docent hoort als jij het niet begrijpt na veel onderzoek het uit te leggen.

Mensen worden inderdaad ook tegenwoordig niet meer gemotiveerd. Als je met een project aankomt wat je zelf hebt bedacht, en wilt gaan uitvoeren krijg je er geen tijd voor of ze willen het materieel er niet voor beschikbaar maken. Zeer jammer allemaal.

Door Tweakers user naarden 4ever, zaterdag 8 april 2017 23:21

Ik ben zelf op dit moment student aan de HBO (HHS in Delft), en ben erg betrokken bij de opleiding (zo doe ik bvb de opleidingscommissie en ben ik studentassistent, naast andere dingen). Ook spreek ik veel met de leraren en heb ik zelf een redelijke blik op hoe bepaalde jaren naar andere toe verhouden.

Wat hierboven gesteld wordt, klopt allemaal redelijk. Er zijn een hoop matige leraren, en er zijn een hoop matige studenten.

De Matige Student
Dit is over het algemeen een student die zijn vooropleiding heeft afgerond, en daarom DUS maar door moest naar EEN opleiding, en zit hier met een middelbare school mentaliteit in de klas. Lekker op de telefoon, of achter de laptop filmpjes kijken, huiswerk niet maken, minimale inzet in de lessen, noem maar op.

Een foutieve aanname is dat deze student zich in de laatste jaren heeft ontwikkeld. Dat is natuurlijk niet waar, mensen veranderen echt niet zo snel. Er zijn echter in de laatste jaren een maatschappelijke verandering geweest waardoor studeren bereikbaar werd voor iedereen, en zelfs een punt heeft bereikt waarin een HAVO-leerling wordt geacht na zijn opleiding door te gaan naar een HBO, want het MBO is een stap terug (zo wordt hem/haar ingepraat). Hetzelfde geldt voor een VWOer die naar het WO gaat.

Het is natuurlijk nooit een slecht iets dat we studeren toegankelijk willen maken voor iedereen, het is juist een heel nobel streven. Het neemt echter wel een belangrijke filter weg: ook als je niet wilt kun je, of moet je van onze samenleving, gaan studeren. Resultaat: ongemotiveerde studenten.

Willen we hier een probleemoplossing voor vinden: Maak het minder beschamend om na je HAVO naar het MBO te gaan. Accepteer een VWOer die ervoor kiest een HBO te gaan doen, en noem het een overwogen keuze. Het is geschift dat elk persoon dat VWO afrondt DUS een goede wetenschapper (waarvoor je op het WO wordt opgeleid) is. Het middelbaar onderwijs zou veel minder moeten zeggen over de stap die je daarna geacht wordt te nemen.

De Matige Docent
Het probleem wat er met matige docenten is, is dat de markt behoorlijk onaantrekkelijk is om docent te worden. Laten we wel wezen: voor het geld of de carriere hoef je het onderwijs niet in. Het onderwijs (en zeker het HBO) wordt in zijn greep gehouden door mensen die een carriere hebben gemaakt en hun ervaring willen overbrengen op de studenten van vandaag (wat overigens niet per definitie slechte leraren zijn, dit zijn juist vaak de betere), of het zijn mensen die geen carriere willen maken, maar een huisje-boompje-beestje bestaan met een vaste baan op school wel prettig vinden.

Wat je mist in deze groep mensen zijn de mensen die cum laude slagen aan een universiteit en dan het besluit maken 'Ik ga mijn kennis, mijn kunde en mijn fascinatie met dit onderwerp overbrengen aan de volgende generatie, en die daarna!'. Waarom? Deze mensen bestaan niet. Docenten worden ernstig onderbetaald voor hoe belangrijk hun functie is. Ben je een beetje handig en ben je een beetje knap, dan staan de bedrijven kwijlend in de rij om je een baan aan te bieden (in de meeste sectoren). Een school staat daar niet tussen.

Tot slot, zelfs de grootste parels worden dof onder te grote werkdruk. Er zijn op mijn faculteit docenten die 80 uur per 10 weken extra ingeroosterd krijgen omdat het rooster anders niet rond te krijgen is. Als docenten niet fatsoenlijk de tijd krijgen om hun lessen goed voor te bereiden, een actualiteit mee te kunnen nemen naar de klas of energie over hebben om 's avonds ook met hun passie bezig te kunnen zijn, gaat de kwaliteit vanzelfsprekend achteruit.

Het probleem met de meeste docenten zijn: het zijn er te weinig. En dat is een probleem dat bij de overheid ligt, en misschien bij de onderwijsinstanties zelf ook wel. Docent worden moet weer een prachtig vak worden, met eerlijk salaris en meer erkenning in de rest van de maatschappij wanneer men op latere leeftijd besluit toch een andere wind te gaan bezeilen, in plaats van de kerkhofpositie die het docentschap nu heeft.

Dat neemt niet weg dat er ook echt (en dan meer gericht op de ROC's in Nederland) een danig tekort is aan controle op de kwaliteit in het onderwijs en van de docenten. De ROC in Leiden is uitermate slecht, met leraren die de dag zelfs, soms enkele uren van tevoren laten weten niet op te komen dagen vanwege een beetje ziek zijn (althans, ik mag er redelijkerwijs vanuit gaan dat je niet 6-7x per jaar voor een dag of twee ernstige griep hebt). Leraren die geen controle hebben over hun klas. Leraren die vaak niet weten wat voor een opleiding ze eigenlijk les geven. De MBO's in Nederland hebben dat doucheputje-imago wel degelijk zelf verworven.

In het kort: laten we studeren weer overlaten aan de studenten die daadwerkelijk ambieren een carriere te maken in de richting waar zij voor kiezen te studeren, en laten we de 'Ik moest wat kiezen' studenten lekker eerst een jaartje werken en zichzelf ontdekken, of het MBO volgen. MBO na HAVO is geen stap terug; als de keuze weloverwogen is en je denkt daar meer tot je recht te komen, volg dan alsjeblieft dat pad. Niet iedereen is gemaakt om het hoogst haalbare na te willen streven, sterker nog, dat groepje is zeer beperkt. En als we alleen dat groepje weer weten te isoleren in de schoolbanken van de HBO's en de universiteiten, dan kunnen we ook weer de gepassioneerde leraren met een normale werkdruk terug voor de klas krijgen, en dan kunnen we ook weer alle inhoudelijke kennis van het vak weer terug het vak in krijgen.

P.S. Ik heb het niet willen noemen, maar de vorige generatie was ook de generatie die dienstplicht heeft meegemaakt. Ik heb sterk het vermoeden dat het heel veel jongeren tegenwoordig ontbreekt aan discipline. De film 'The Pacifier' schetst dit op een amusante manier voor. Ik ben niet per definitie voor het opnieuw invoeren van de dienstplicht, ik ben wel voor het stimuleren van meer zelfdiscipline en grotere gevolgen wanneer dit niet gedaan wordt. Trap mensen maar de klas uit wanneer het huiswerk niet gemaakt is, en jammer dan van hun studiepunten. Het leven is hard, en zo zou school ook moeten zijn.

Door Tweakers user Sissors, zondag 9 april 2017 10:17

Wat je mist in deze groep mensen zijn de mensen die cum laude slagen aan een universiteit en dan het besluit maken 'Ik ga mijn kennis, mijn kunde en mijn fascinatie met dit onderwerp overbrengen aan de volgende generatie, en die daarna!'. Waarom? Deze mensen bestaan niet. Docenten worden ernstig onderbetaald voor hoe belangrijk hun functie is.
Die zijn er zeker wel, maar inderdaad niet heel veel. Ik had een studiegenoot die het heeft gedaan bijvoorbeeld. Maar de vraag is: Waarom in jouw geval zou je dat bij een HBO gaan doen? Dan zou ik het veel eerder bij een universiteit gaan doen. Die studiegenoot is het trouwens bij een middelbare school gaan doen. Dan ben je echt bezig met stof die zo verschrikkelijk ver onder je niveau zit, dat het mij persoonlijk niks lijkt. Je hebt dan ook niet de slimste van de slimste nodig om dat uit te leggen. Tenzij het echt je passie is, en ik denk dat dat belangrijker is dat de beste van je jaar te zijn: Het lesgeven echt leuk vinden.

En natuurlijk, de docent moet ver genoeg boven de stof staan om goed les te kunnen geven. Maar laten we wel wezen, iedereen die het eerste jaar op de universiteit heeft afgerond staat al gigantisch ver boven middelbare school wiskunde/natuurkunde bijvoorbeeld. (Ervan uitgaande dat het een relevante studie is).

Volgende vraag aan jou: Als docenten nu ernstig onderbetaald worden, hoeveel zouden ze volgens jou op jaarbasis moeten verdienen dan? Om het nog niet over praktische details te hebben waar we het geld vandaan halen als we lerarensalarissen met 50% laten stijgen. Overigens al verdubbeld het salaris, mij zal je iig niet in het voortgezet onderwijs zien.

P.S., als je het niet wil noemen, doe het dan ook niet.

[Reactie gewijzigd op zondag 9 april 2017 10:18]


Door Tweakers user BladeSlayer1000, zondag 9 april 2017 11:27

Ik geef je helemaal gelijk betreft het deel over HAVO opleidingen. Veel vrienden van mij zijn HAVO studenten en die gaan allemaal naar het HBO. Ik denk dat daar uiteindelijk er maar 1 (van de 6) echt op het HBO blijft en de rest allemaal terugzakt naar het MBO. Verder is er inderdaad een mentaliteit van 'ik moet kiezen omdat ik nog geen 18 ben'. Dit komt het onderwijs ook niet goed van pas. Laat inderdaad die leerlingen eerst een jaar werken, kijken wat ze dan te zeggen hebben erover, en geef de leerlingen die juist willen studeren meer begeleiding, betere en laat ze zelf ontplooien in plaats van in het geďsoleerde wereldje zitten van de standaard projecten, laat ze fouten maken om zo meer te leren.

Docenten worden inderdaad ook onderbetaald als je kijkt naar wat ze kunnen verdienen met een andere baan en dezelfde opleidingen. Een docent waar ik nog steeds contact mee heb, verdiend zo'n 1800 in de maand, wat op zich een goed loon is. Echter kan hij met dezelfde diploma's maar en een andere baan zo'n 2500 per maand verdienen. Een groot verschil wat veel jongeren zal afschrikken.

Zoals jij al vermeld is dat er inderdaad weinig tot geen controle op het MBO is, toen ik er zat vielen er docenten die zoals jij vermeld ineens een paar weken ziek waren. Docenten die zoals ik al vermeld heb les geven in een vak waar ze 0% ervaring mee hebben. Allemaal punten wat je met een simpele controle eruit moet kunnen prikken lijkt mij. Maar is het controleren van het onderwijs door de overheid wel goed genoeg?
Ik vertel dit liever niet, maar jaarlijks krijg ik op het MBO een vragenlijst toegestuurd vanuit de overheid die zogenaamd anoniem is, en wordt gedeeld met het onderwijsinstituut waar je zit. Maar ondertussen bestaat die code uit je leerlingennummer met een of meerdere letter(s) ervoor, en is het wachtwoord je geboorte datum + jaar..
Zo zal de overheid NOOIT een eerlijk antwoord krijgen, want wat zou er gebeuren als er je eerlijk je mening invult? Ik heb een aantal studenten (inclusief mijzelf) een gesprek gekregen, over waarom er voor een bepaald onderdeel iets negatiefs was ingevuld, en dan kwam er naar voren dat het gevolgen kon hebben voor het onderwijsinstituut of de opleiding. Dat is naar mijn mening ook NIET de manier om zoiets behandelen.

Kortom: Het Nederlandse schoolonderwijs is een grote bende, die veel opruiming nodig heeft. En laten we beginnen met het tekort aan docenten op te lossen, daarna alle opleidingen te herzien en zo het onderwijs weer naar een beter niveau te krijgen, dit door middel van echt anonieme vragenlijsten en veel controles.

[Reactie gewijzigd op zondag 9 april 2017 11:34]


Door Tweakers user Sissors, zondag 9 april 2017 12:06

Een docent waar ik nog steeds contact mee heb, verdiend zo'n 1800 in de maand, wat op zich een goed loon is. Echter kan hij met dezelfde diploma's maar en een andere baan zo'n 2500 per maand verdienen.
Of dat een goed loon is hangt nogal af van wat diegene precies doet en heeft gedaan. Is dat een eerste-jaars pabo'er ofzo? Of een parttimer?

Door Tweakers user Harm_H, zondag 9 april 2017 20:46

"laten we beginnen met het tekort aan docenten op te lossen"
Er is geen tekort, alleen onderbetaald. Hetzelfde met de 'zoektocht' naar java ontwikkelaars momenteel. Er is niet echt een tekort, werkgevers vinden het te duur.

Die anonieme vragenlijsten zijn een prima plan. Naast management aansprakelijkheid.

Voor docenten meer focus op de les, minder op andere dingen (zoals vergaderen).

Voor scholieren (ja, scholieren zijn het), zou 1 of 2 jaar werken - !voor diegene die dat willen! / geen echte vervolgopleiding keuze weten - normaler moeten zijn. Eventueel onder de noemer 'optioneel maatschappelijk dienstplicht'.

Door Tweakers user Sissors, zondag 9 april 2017 21:11

Ik val in herhaling, maar ook voor jou: Hoeveel vind jij dat een docent zou moeten verdienen?

Door Tweakers user zovty, woensdag 12 april 2017 11:57

4 jaar geleden kreeg je wellicht meer aandacht van de docenten omdat je toen nog als klein kiendje op een nieuwe grote school kwam en hebben ze je in die 4 jaar zoveel zelfstandigheid geleerd en zelfvertrouwen gegeven dat ze niet langer je handje vast hoeven houden?

Dus eigenlijk precies zoals het systeem is opgezet?

Reageren is niet meer mogelijk